Gençlik harikalar diyarında yazı dizimize hoş geldiniz.
Flaş Flaş Flaş!!! Şehir yönetim simülasyonunda başarılı olamayan belediye başkanı olamayacak.
Bilgisayar ve oyun konsolları ile oynanabilen Cities: Skylines, Paradox Interactive tarafından yayınlanmış bir şehir kurma oyunudur. Kısacası şehir kurma simülasyonu da diyebiliriz. Oyunda yollar ve yapılar inşaa ederek şehrinizi büyütebilirsiniz. Şehir halkının birçok ihtiyacı vardır. Şehirdeki insanların daha kolay ulaşım yapması ve trafiği rahatlamak için toplu taşıma araçları ekleyebilirsiniz. İnsanlar eğitim görerek ofislerde ve mağazalarda çalışmaya başlar. Parklar ve yapıtlar insanların mutluluk oranını arttır. Yapıtlar şehirdeki turist oranını da arttır. Oyunun kendisinde 10 dan fazla harita mevcuttur.
Oyun gerçek bir şehir planlaması ve belediye yönetimine oldukça uygun bir şekilde kurgulanmıştır.
Neticede sıfırdan bir şehir planlaması yapıyorsunuz ve çok dikkatli olmalısınız. Örneğin su arıtma tesisini inşa edeceğiniz yeri çok iyi belirlemelisiniz.
En ufak bir yön hatası yaparsanız, suyun akış yönünü hesaplamazsanız, içme suyuna kötü atıklar karışabilir ve bir anda şehrinizde salgın hastalıklarda büyük bir artış olabilir. Sanayi bölgesine yerleşim planı yaparsanız sesten ve hava kirliliğinden rahatsız olan vatandaşlarınız sizden nefret edebilir. Twitter üzerinden anlık olarak vatandaşların memnuniyeti ve memnuniyetsizliğini takip edebilirsiniz. Hatta olur da başkana bir hakaret olursa siber devriyeler anında bu vatandaşı göz altına alabilir.
Kısacası oyun birçok yönüyle gerçek hayata benzerliği ile dikkat çekiyor.
Ankara’nın bilişim dünyası kulislerinden aldığım bilgiye göre bundan sonraki seçimlerde belediye başkan adayları A takımını oluşturup ya bu oyunu oynayacak ya da buna benzer bir oyun aracılığıyla belediye yönetimi özelindeki tüm süreçlerin simülasyon halini tamamlamaya çalışacak.
Gerçek şehir haritasını birebir simule edecek olan bu oyunda en kısa süre, en düşük maliyet, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, verimlilik, şeffaflık gibi daha birçok başlıkta mevcut şehri en başarılı kimin idaresinde yönetileceğine vatandaşlar daha iyi karar verebilecek.
Yani, Twitter’da kaç takipçisi olduğundan daha çok bu şehir yönetim simülasyonu üzerinden ne kadar başarılı olan bir başkan ve bu başkana liyakat ile destek veren ekipte kimler neler yapabiliyor? Gibi sorulara yanıtlar aranacak.
Üstelik 5 yıllık planlama çerçevesinde nereye ne harcanacak? Plansızlıktan kaynaklı kazı çalışmaları olacak mı? Vatandaş Twitter da gezer gibi e-belediye hizmetlerinden ve gerçek zamanlı olarak dijitalleşmiş ekranlarla şehrinde ne oluyor bitiyor izleyebilecek mi? Anlık talepler başkanlık makamına hemen iletilebilecek mi? Gibi daha nice efsane soruya yanıt verilmesi oldukça heyecan verici. Böyle bir hizmetin yürürlüğe girecek olmasından dolayı açıkçası ben bile heyecanlandım.
Heyecanım öyle büyük oldu ki, Sanayi Bakanımız rüyama bile girdi. Gerçi kendisi zırhlı ve yüksek bir araçtaydı ve inene kadar belki biraz vakit aldı ama iner inmez korona morona demeden sarılıverdik kendisiyle. Gençlerin fikirlerine büyük önem verdiğine rüyamda da tanıklık etmiş oldum.
Sağolsun siber güvenlik ve iş geliştirme takımlarını hemen toparladı ve “Yapay Zeka Destekli Sistem Yöneticisi” “Yapay Zeka Destekli Belediyecilik” gibi kavramlar üzerine popülizmden uzak, sonuç odaklı, iş süreç yönetimi hususlarına dikkat ederek güzel bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik.
Keşke Elon Musk beyine çip projesini yetiştirebilseydi… Şayet yetiştirebilseydi ve ayağı yere bassaydı emin olun bu rüyayı HD kalitesiyle ve ücretsiz patlamış mısır eşliğinde izlemenizi çok isterdim.
Bu bilgisayar oyununda başarılı olamayandan belediye başkanı olmayacağı kesin gibi.
Üstelik en çok da başkan kimdir? Şu an nerede ne yapıyor? Hangi açılışı yapıyor? Siyasi ya da ideolojik düşüncesi nedir gibi daha birçok insana dayalı özelliği, hatayı veya adam kayırmayı teşvik edecek bir şeyin bu oyunda olmamasından memnun olunuyor.
Başkan ve yönetiminin görevde bulunacağı yasal sürede hangi tarihte ne yapacağı, nerede yol tadilatı olacağı, nereye su, elektrik ve ulaşım hizmetlerinin ne kadarlık bir bütçeyle karşılanacağı ve haliyle vatandaşa düşen birim maliyetin de ne olacağı da yine yeni belediyecilik sisteminde vatandaşlar tarafından dijital ekranlardan kolaylıkla takip edilebilecek.
İster istemez 2023 öncesi yapay zeka destekli belediyecilik anlayışı ile hangi belediye başkanı öne çıkar diye şimdiden merak ediyor insan…
Düşünsenize en basit bir yol çalışmasında bile amirinden memuruna kadar o çalışmada ve o alanda bulunması gerekenler, yapmaları gereken tüm işleri önceden tanımlanmış olarak telefondaki bildirimler sayesinde gerçek zamanlı olarak tamamlamakla kalmayıp, aynı zamanda vatandaşın da tüm süreçlerden haberdar olması sağlanacak.
Vatandaşlarını puanlama yöntemiyle yöneten Çin’de bile kamu hizmetlerini puanlamak şimdilik hayal iken, bu sıra dışı yaklaşımın öncülerinin Türklerin olması da ayrı bir gurur kaynağı olsa gerek.
Bu oyunun ya da simülasyonun en büyük avantajı ise deneme yanılmalar ya da yanlış planlamalardan kaynaklı zaman ve para kaybının önüne geçilecek olması.
Başka bir deyişle, kaynakların verimli kullanımı ve minimum zaman maksimum fayda ilkesi ön plana çıkacak.
Belki de bu belediye şu partinin, şu belediye de bu partinin yaklaşımı son bulup, hangi parti olursa olsun veriye dayalı başarı ve başarısızlığın sümen altı edilmeden, parti ayrımı gözetilmeden tüm vatandaşlara eşit bir yaklaşımın benimseniyor olmasının eğlenceli hali bu oyunla/simülasyonla mümkün olacaktır…
Bir sonraki gençlik harikalar diyarında yazımızda görüşmek üzere, siber güvenilir günler dilerim