Türkiye’de ilk defa Yapay Zeka ile belediyecilik temalı bir etkinlik gerçekleştirildi. Henüz pek kimsenin detaylarını bilmediği ancak vatandaşların çok fazla ilgisini çeken bir başlık oldu diyebiliriz. 21 Mart 2019 Tarihinde Hatay TED Kolejinde gerçekleştirilen Yapay Zeka ile Belediyecilik Projesinin tanıtımını Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın açılış konuşması ile başladı.
Dijitalleşen dünyaya adapte olmak için Türkiye’de ilk defa Yapay Zekâ Destekli Belediyecilik çalışmalarına başlayan Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), konuyla ilgili geliştirdikleri proje olan “Yapay Zekâ ile Belediye Yönetimi” çalışmalarını TED Hatay Koleji öğrencileriyle paylaştı.
HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın da katılım sağladığı programda, bilişim teknolojilerinin gelişim süreci ve bu sürecin insanlar üzerindeki etkilerinden söz edildi. Başkan Savaş, yapay zeka projesiyle, vatandaşların sorunlarına daha hızlı çözüm üretebileceklerine inandığını belirtti ve şunları söyledi:
“Her geçen gün gelişen teknolojiyi yakalayabilme adına birtakım çalışmalar yapıyoruz. Çağın bize sunduğu imkanları kendi lehimize çevirmek için bir adım attık. Yapay zeka ile belediyecilik projesini geliştirerek, taze zihinlerle paylaşmak istedik. Sizin aracılığınızla da tüm şehrimize anlatmak istiyoruz. Yapay zeka, bireyleri teknolojiyle buluşturup hayatı kolaylaştırıyor. Biz de Hatay’ın sorunlarını daha hızlı çözmek ve ihtiyaçların karşılanması noktasındaki süreci hızlandırmak amacıyla Yapay Zekâyla Belediyecilik Projesi’ni kentimize kazandırmak istedik. Kentimizde gördüğünüz eksiklikleri, elektronik ortam ile belediyemize aktarabileceğiniz bir sistem kuracağız. Belediyeciliği teknolojiyle birleştirirken, sizlerle birlikte şehri geleceğe taşıyacağız. Böylelikle, hem istişare içerisinde olacağız hem de beklentilerinizi gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede şehrin gelişiminde sizler de katkı sahibi olabileceksiniz.” dedi.
Ben de rutin işleri otomatize edecek olan Yapay Zekayı besleyen derin öğrenme ve makine öğrenme teknikleri üzerine somut örnekler vererek genç zihinlerde yer etmeye çabaladım. Katılımın oldukça yüksek olması ile öğrenci ve öğretmenlerden gelen birbirinden güzel sorulara muhatap olduğum için hem mutlu hem de verimli bir etkinliğe vesile olduğum için de gurur duydum diyebilirim.
Şeffaflık ve denetimin yöneticisi niteliğinde geliştirilmesi planlanan Yapay Zeka ile Belediyecilik uygulamaları tamamlandığında, diğer şehirler için de örnek teşkil edecek bir yapıdan bahsediyoruz aslında. Bu projenin en keyifli tarafı, genç zihinlerin kolaylıkla konuyu kavrayabilmeleri oldu diyebilirim. En komik tarafı ise Belediye Personelleri ve tüm yöneticilerinin halk tarafından anlık denetime tabi tutulacak bir yapay zekanın varlığına pek inanmaması oldu. Bence asıl sürpriz ise Ekrem İmamoğlu ile Lütfü Savaşın geliştirici ekiplerinin bir araya gelmesinden sonra planlanan”Dijital Şeffaflık” başlığı olacak gibi.
Yapay zekanın şarjörü niteliğindeki veri setleri konusunda yerelde biraz zayıf olsak bile CİMER gibi başarılı uygulamalar sayesinde çok da karamsar olmamamız gerektiğinin altını çizmekte fayda gördüm ve yeni nesillere “Sizler Geliştirmez ve Kullanıcı Olursanız, Ulusal Güvenliğimiz Tehlikeye Düşer” uyarısını yaptım. Ancak genç kardeşlerimin farkındalık seviyesi ve vatanlarına olan bağlılıkları beni ayrıca mutlu etti.
Ayrıca Siber Güvenilir Hatay etkinliğinin yıldızlarından olan Tarık Eren Taşdemir’de bu tip etkinliklerin ne derece önemli olduğunu, genç yeteneklere fırsat verildiğinde neler yapabildiğinin gösterilmesi açısından da diğer öğrenciler için güzel bir örnek olduğunu herkese gösterdi.
Başkan Savaş, programın devamında ise öğrencilerden gelen soruları yanıtladı ve öğrencilere kitap hediye etti.
Akıllı Atık Sistemleri başlıklı sunumu ile Hidayet Güral geri dönüşümün önemine vurgu yaptı. Ayrıca katılımcılara, arttırılmış gerçeklik özellikli Çanakkale haritalarını hediye etti…