bitcointaxi

Geleceğin dijital para birimi olarak bilinen BITCOIN’in son yıllarda yakaladığı var oluş mücadelesinde kanunlara aykırı veya mevzuat eksiklerinden kaynaklı olarak şu an stabil bir seviyede varlığını ve bilinirliği koruyor diyebiliriz. Bir doların yaklaşık 6 TL olduğu günümüzde bir bitcoin 50.000 TL ye tekabül etmektedir. Dijital, sanal ve kanunsuz derken başta bitcoin olmak üzere ripple, ethereum gibi daha birçok sanal para kendine özel piyasalarda işlem görmeye devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi Beta Gama Sigma Uluslararası Onur Topluluğu tarafından düzenlenen “Sistem Değişiyor mu? Bitcoin & Blok Chain isimli oturumda BTC Türk’ün CEO’su olan sevgili Özgür Güneri’ye topluluğun önünde sorduğum soruların birkaçı ile bitcoin konusunda zihninizi berraklaştırmak isterim…

BTC Türk’ün Whatsapp gibi platformlar üzerinden alınan kimlik fotokopileri yasal mı dediğimde kendisi önce böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etmişti. Ancak Beta Gama Sigma Uluslararası topluluğundaki öğrencilerden BTC Türk müşterisi olanlar da bizleri izliyordu. İzleyenler arasındaki gençler hemen itiraz edince Özgür bey; ben CEO olduğumdan beri böyle bir şey yok demişti. Aslında çok daha karmaşık bir yapı vardı. Ama bu, Özgür beyin sorunu değil. Çünkü vergisini ödeyip ihtiyaç duyulan zamanlarda devletle iş birliği yapılabiliyorsa sorun yok demektir. Yani sisteme kayıtlı kullanıcıların bilgileri gerekirse devletle paylaşılabiliyordu diyerek sorun kolaylıkla savuşturulabiliyor…

Normalde Bitcoin ve türevlerinin ticaretini yapmak yasal değil. Ancak ülkemizde ripple gibi Akbank tarafından yasal zemine çekilen sanal para türleri de var. Ancak, gerçek sanal para yatırımcıların asıl tercih ettiği Bitcoindir. Hatta diğer tüm sanal paralar bitcoinin değerini yakalamak için hedef belirlerler. 

Benim gibi Warcraft oyununda yüzlerce bitcoine sahip olanların bir anda para mefhumuna karşı duyarsız kalmaları pek anlaşılabilir bir durum olmayabilir. Ama neticede 5-10 bitcoini olanların anlamsızca artist bir havaya büründüğünü şaşkınlıkla gözlemlediğim gibi bitcoin yatırımcılarının Türkiye’de hiçbir sanal para borsasına yatırım yaptığına da rastlamadım. Nedenini bilemiyorum ama dünyanın birçok yerinde sanal para borsa sahiplerinin belli aralıklarla manipülasyon yaparak büyük gelir elde ettikleri hep konuşulur…

Şimdi gelelim taksilerimize…

Uber ile giriştiği amansız mücadeleden şimdilik kazançlı çıkan yurdumun taksicileri oldu. Hatta artık “içimizdeki canavarlar ortaya çıksın ve çürük elmalar ayıklansın” diyen gerçek taksiciler için İBB tarafından taksicilere özel kimlik kartı veriliyor. Psikoteknik, sağlık raporu ve kan testleri ile kalifiye taksiciler için adımlar atıldı.

Şimdi ise android işletim sistemine sahip ödeme alma cihazları taksilerde yerlerini almaya başladı. Nasılsa sanal para anlamında yasal açıklar var ve bitcoin olmasa bile ripple ile ödeme yapılabilir diye düşünenler taksilerde sadece kredi kartı veya banka kartı ile değil aynı zamanda sanal para çeşitleri ile ödeme imkanı getiriyorlar. 

Henüz resmî bir açıklama yok ancak eğer android gibi bağımsız geliştirilen uygulamaları çalıştıran bir sistem kurgusu varsa emin olun arka tarafta bu tip fikirleri hayata geçirmek isteyen oyuncular da vardır. 

Gönül isterdi ki, devletimizin dijital dönüşüm öncüleri bu işleri Türk gençliği ile istişare edip planlasaydı….

Acaba bu denetimsiz yapıdan gelir elde edeceğini sanan ülkemin gizli kahramanları olan taksiciler, kara para aklama da kullanılan sanal paralar ile helal kazanç olmaz der ve bu işin arkasında hangi dijitalciler var diye merak ederlerse ne olur? 

Her ne kadar Türk gençliğine yer vermek istemeyen, içlerine bağımsız Türk gençliğinin inançsız olduğunu öne sürerek dahil olmalarını istemeyen, etki ve yetki dahilindeki dijital veya analog arkadaşların çok daha önemli işleri varken ülke menfaatine olan hususları da kendi belirlediklerini sandıkları başlıklardan ibaret olduğu için, yazımızda bulunan bedava iş fikri ile hiç ilgilenmiyor olabilirler. Ama biz ilgililer için yine de belirtelim;

Bakanlık ve yerel yönetimler ile iş birliği içinde bir mobil uygulama yapılır. Diğer uygulamaların kullanımı yasaklanır. Bu sayede taksi kullanan herkes (müşteri-yolcu) güvenle ve avantajlardan yararlanıp hayatına devam eder. BiTaksi gibi uygulamaların yaptığı kesintilerden taksiciler rahatsız ama taksiciler federasyonu tarafından yapılan bir uygulama sayesinde herşey süt liman olabilir. Madem ki sanal para altyapısı yasal olmadığı halde bir kılıfa uyduruluyor. O halde, taksi sahiplerinin de mağdur olmaması adına alın size bir fikir;

Taksinin plaka bedeli halka açılır. Taksisinde çalışmayan, çalışma koşullarını yerine getiremeyen plaka sahibi ortadan kalkar. Yani zamanında 10.000 TL ye alınan ve şimdi 1.Milyon TL nin üzerinde değeri olan bir plaka dededen toruna geçen bir miras değil, devletin sahip olduğu ve güvenlik gibi hususları revize ederek regülasyona tabi tutmak zorunda olduğu bir husustur. Ancak, dededen toruna gelen plaka sahibi eğer taksicilik (şehrin gizli kahramanlığı) mesleğinin hakkını verebildiğini ve çalışacağını beyan ediyorsa elbette ki işine devam edebilsin.

Taksinin plaka değeri dijital paramızın teminatı olarak yatırılır. Birçok şirketin uyguladığı A, B, C tipi hisselere benzer bir yapıda sanal paramızın karşılığı olacak. Önceden bitaksi gibi uygulamaların aldığı komisyon bu işin temel sermayelerinden biri olacak. Diğer gelir ve hizmet türleri ile avantajlar gibi daha birçok başlık var ama şimdilik bu kadar yeterli.

Kişisel verilerin çok ama çok kıymetli olduğu bir zaman diliminde yabancı teknolojileri, sanal para gibi siber espiyonaj tekniklerini kullananların korkulu rüyası olan Türk gençlerini, Arap sever gençlere tercih edenlerin sanırım unuttukları bir şey var; Biz hep 18 yaşındayız peki ya siz?

(“Türk gençliğinin fikrini almak” kısmını okusalar da işlerine gelmez, lakin kalanına kulak vermeyenin aklına yanalım)

Tags : bitcoinbtcTürketheriumripplesanal paratakside bitcoin
Burak Bozkurtlar

The author Burak Bozkurtlar

Siber Güvenilir Türkiye

Leave a Response