Ülkemizde hakikaten güzel işlerde yapılıyor dedirten bir haber üzerine duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Fatih Terim ve TFF tarafından desteklenen lise, aynı zamanda bir çok konu için de rol model olma özelliği taşıyor. İstanbul Beykoz’da ilk yıl 90 öğrencinin kabul edildiği harika bir eğitim modeli ile belkide dilimizde tüy bırakmayan söylemlerin gerçekliğini yaşayabileceğimiz bir kıvılcıma da tanıklık edebiliyoruz. Şut ve Gol Lisesi olarak adlandırabileceğimiz okulda, tüm öğrencilerin aynı zamanda amatör futbol kulüplerinde futbolcu olmaları ise hem okurum hem de çalışırım diyenlerin, hayallerindeki meslek ve spor dalında uzmanlaşmalarını sağlayacaktır.
Fatih Terim’i çokça eleştirenler, kendisinin mantıklı yardımseverliğin bir öncüsü olduğunu bilmeyebilirler. Fatih Terim’le TOFD tarafından düzenlenen akülü tekerlekli sandalye bağış etkinliğinde tam kadro Galatasaraylı futbolcuları ile birlikte katılmasına tanık olmuştum. Her ne kadar Fenerbahçeli de olsam mevzu bahis yardım konusu olunca haliyle futbola dair ne varsa sahada kalmalı demeyi de o gün anlamıştım.
Şut ve Gol Lisesinin fikir babaları arasında yer alan Fatih Terim’e de bu vesile ile teşekkür etmek isterim. Çünkü, bu lisede üniversite düzeyinde akademik eğitimler verilerek, öğrencilerin matematik, fizik, kimya ve birçok bilim dalında çok güçlü eğitim veriliyor. “Babam müsade etmedi, ya okulu bırakacaktım ya da futbolu” diyenlerin sayısı oldukça fazladır ve eminim ki her ailede bu cümleyi duyanlarımız da vardır. Şut ve Gol Lisesi öğrencileri için tek bir kural belirlenmiş. Derslerinde başarılı ol, davranışlarına dikkat et ve bilgi düzeyi yüksek birer futbolcu olun. işte tek kural bu.
Peki bu işin rol modellik kısmı nerede?
Kadıköy Ticaret Meslek Lisesi 1990 ve 2000 yılları arasında okuyan öğrencilerin bir çoğunun da bildiği gibi, o dönemlerde idealist öğretmenlerin bir arada olması (Şafak hoca gibi) öğrencilerin aldığı eğitim kalite çıtasını yükseltmiş ve meslek yüksek okulunu tercih edenlerin kolaylıkla mezun olacak bilgi birikimine sahip oldukları görüldü. Hatta 2 yılı boşuna geçirdik diyenlerin homurdanmalarını da halen daha duyabiliyorum. Şut ve Gol Lisesinde de eğitimin kalitesi ve içeriği MYO ya denk olarak belirlenmiş ve öyle sanıyorum ki, bu konu köy enstitülerinde bir dönem verilen muazzam eğitiminde hatırlanmasına sebep olacaktır.
Bu konu meslek ve teknik liselerin, kaliteli bir eğitim modeli benimsenirse, öğrencilerin aynı zamanda sportif faaliyetler olmak üzere bir çok başlıkta da uzman olabileceklerini göstermektedir. Şu an da MIT olarak bilinen dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yerini alan MIT – Massachusetts Institute of Technology de okumak için aranılan yegane özellik, lise düzeyi matematik bilgisi olduğuna inanmayabilirsiniz. Tabi burslu değilseniz ya da uzaktan eğitimle benim gibi bölümlere katılıp ders almanın bir yolunu henüz bulamamışsanız sadece lise düzeyi matematik değil ciddi paralar ödemek gerekiyor da diyebilirsiniz.
Harvard ya da MIT li olmanız da önemli değil burada. Önemli olan, title peşinde misiniz yoksa, bilginin peşinde misiniz?
bu sorunun yanıtını kendinize sorup hakikat ile yanıtladığınızda cevabınız “bilginin peşindeyim” ise size bir kaç tüyo verebilirim.
Türkiye’de en iyi olarak kabul edilen bir üniversitede Bilgisayar Mühendisliği Fakültesinde okuduğunuzu düşünün. Hocalarınız da yüksek bilgisayar mühendisleri ve ünvanlarının en düşük doç. ya da prof. olduğunu varsayalım. Şimdi hocalara şu soruyu sorun; Hocam ünvanınız profesör. Peki siz hiç bir işlemci, ram, ana kart ya da bir makine dili geliştirdiniz mi? Bu soruya asla evet biz bir işlemci geliştirdik yanıtı alamayacaksınız. Üstelik size verilen bilgilerin tamamı google da olan bilgiler. Yani bu durumda asıl hocanız google olabilirdi…
Şimdi bu soruyu sor kendine; bilginin peşinde misin yoksa ünvan peşinde misin?
Öyle sanıyorum ki Şut ve Gol lisesi mezunlarından bir genç real Madrid gibi dünya devi bir kulübe transfer olduğunda kimse onda aaa bu lise mezunu demeyecek ve tam aksine lisede aldığı enfes eğitim ile futbolun dışında bilginin peşinde koşacak ve bir çok inovasyon konusunda da goller atacaklardır.
Fatih Terim ortayı yaptı, şimdi sıra golleri sıralayacak yeni nesillerde