Kaplumbağa Terbiyecisi isimli eser 1906-1907 tarihlerinde Osman Hamdi Bey tarafından çizilen iki versiyonu ile hepimizin malumu çok kıymetli bir çalışmadır. Bu çalışmadan esinlenen İTÜ Mimarlık bölümü öğrencisi Furkan Emre ARITI, yine İTÜ’de bulunan ve Cankut BAGANA’nın desteği ile harika bir laboratuvara dönüşen CBİLAB’a özel olarak Osman Hamdi beyin çalışmasını, CBİBAR’ın hemen arkasında bulunan duvara harika uyarlamış.
CBİLAB’dan içeri adımımı atar atmaz ilk gözüme çarpan bu resim oldu ve hemen “Aaa! Bu bizim kaplumbağa terbiyecisi değil mi?” diye sordum ve Hakan’da bana “o artık drone terbiyecisi” diye yanıt verdi. İTÜ son yıllarda savunma sanayine verdiği katkılardan dolayı zaten oldukça başarılı işlere imza atıyordu ve gençlerin hayallerini süsleyen kampüs ortamı da dillere destandı. CBILAB ile tanıştıktan sonra İTÜ’ye olan sevgim çok daha arttı diyebilirim. Belki sanattan çok anlamam ama benimde daha önce kaleme aldığım Kaplumbağa Terbiyecisi Yıl 2016 isimli bir yazım vardı. Kaplumbağa Terbiyecisi 2018 yılında karşımıza Drone Terbiyecisi olarak çıkınca, oldukça heyecanlandım. Çünkü geçmişten gelen değerlerimizi günümüz koşullarına uyarlayan, kadir kıymet bilen birileri var. Teknoloji hızla gelişiyor ve gelişen teknolojileri sanat ile harmanlayıp, geliştirelim ama özümüzü kaybetmeyelim diyen gençler sayesinde yarınlara çok daha güvenle bakabiliyoruz.
Güven demişken, CBİLAB’da yaptığım ziyarette Ponçik isimli projeleri ile basit düşünüp, kickstarter da ses getirecek bir projeden de haberdar oldum. Şimdilik çok detay vermeyeceğim ama, Ponçik hem kullanım alanı hem de sürdürülebilirliği açısından inanılmaz derecede faydalı bir ürün olarak adından çokça söz ettirecek. Bu projenin yöneticilerinden Murat ile yaptığımız sohbette ilgimi çeken bir cümle oldu. Sevgili Murat, sen nasılsın? Neler yapıyorsunuz burada dediğimde bana verdiği yanıt ibret alınacak türdendi;
Biz burada teknoloji geliştiriyoruz. Aslında, mevcut olan teknolojilere yenilikler katıyoruz. Mesela, telefon ve kamera vardı ama bir arada uygulanınca kameralı telefon oldu. Bu şekilde teknolojiler geliştiriyoruz dedi. Özellikle sektörün liderleri oldukları iddiasında olanların feyiz almaları gereken bir cevaptı bu aslında. Öyle ya, şunu geliştirdik, bunu sıfırdan ürettik %100 yerli gibi söylemlerin yerine bu gençlerin söylemleri olsa çok daha samimi ifadeler gerçekleşebilir.
Temennim o dur ki, en kısa zamanda Hakan, Murat ve daha nice bağımsız gençler özel ve kamu sektöründe çok ve boş konuşanların yerine, çok çalışıp ortaya dolu ürün ve fikirlerle çıkan gençler gelir. Bu temennim zaten, tarihin tekerrürü ve ilahi sevkiyatın mutlak sonucu olarak karşımıza çıkacaktır.
Ne diyelim? Bizim Kaplumbağa Terbiyecisi olmuş Drone terbiyecisi…
CBİLAB İTÜ Maslak’ta Uzay ve Havacılık Fakültesi yerleşkesinde bulunmaktadır. Tüm öğrencilere kapısı açık olan CBİLAB’ı sizlerde ziyaret edebilir, fikirlerinizi anlatabilir ve laboratuvarın tüm nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Çaylar ve kahveler ise CBİLAB’den.