Bilgi Güvenliği

Siz Olsaydınız Çocuğunuza Bu Eğitimlerden Verir Miydiniz?

indir (5)

Siz olsaydınız çocuğunuza bu eğitimlerden verir miydiniz?

Piyasada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda (Yoğun ve karşı konulamaz uyku nöbetleri ile seyreden narkolepsi hastalığının tedavisinde de Ritalin (metilfenidat) kullanılır.) iyi geldiği söylenerek tanısı olan bu tip hastalara dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi hastalıkları iyileştirecek Concerta yada Ritalin gibi ilaçlar dağıtılamaktadır. Bu ilaçlar 6-12 yaş aralığındaki hastalara 18mg lık atışlarla düzenli olarak, dozaj önerimi yapılarak verilmektedir. Yine bu ilaçlar belli dozajlarda aynı etkiyi alabilecek şekilde doktorların reçetelerinde tedavi edici amaçlı yazılmaktadır. Gelin görün ki yapıcı etkilerinden daha çok hem bağımlılık yaratan hemde fiziksel çöküntüye sebep olacak etkileri bulunmaktadır bu ilacın ana maddesi olan metilfenidatın (ülkemizdeki ticari isimleri Ritalin ve Concerta) beyin üzerindeki etkisi kokain ile benzerdir. (Volkow 1999). Aynı anda hem ahlaki hemde hukuki olarak yasak olan tamamen kimyasal olmakla beraber kokainin ham maddesidir. Merak edenler aşağıdaki bağlantı linkinden bütün bu bilgilere ulaşabilir.

http://www.mutluhanizmir.com/mi_dikkateksikligi.html

Aynı yukarıdaki paragrafta bahsedilen durum, siber güvenlik ve Bilişim Teknolojileri kullanılarak uygulanmaktadır. Günümüzün en önemli konularından bir tanesi olan endüstri 4.0 uygulamaları beraberinde, bilginin korunması anlamında “Siber Güvenlik” başlığı adı altında dijital verinin toplanmasını ifade etmektedir. Bu veri toplama işleminin bilgiyi ne kadar koruduğu, ne kadar tarafsız olduğu ve ne kadar doğru şekilde iletildiği takip edilemeyecek seviyede dağınıktır. (Takip edebilmek için kullanılan teknolojiler ve bu teknolojilerin menşeinden daha çok metodolojisi çok kritiktir ve %100 yerli kavramında karmaşıklık gözlenmektedir)

Teknoloji geliştirmediğimiz sürece bu dağınıklık kolayca toparlanamayacaktır. Gerek temel bilimlere uzaklık gerekse yabancı dil hakimiyetinin tam sağlanamaması sebebi ile siber güvenliğin yazılım sektörünü etkilediği düşünülmektedir. Halbuki, 2017’de Detroit’te yayınlanan “Otomotivde Siber Güvenlik” başlığı ile yayınlanan raporda, Araç-Araç, Araç-Mobil, Mobil-Bulut ve insan etkileşimli alanlarda bir çok açık görülmüştür. Buna en iyi örnek, telefon network’ünün zayıflığının, kapıların kilitlenmesini zorlaştırmasıdır.2015 yılında satılan araçların %50 si internete bağlanmaktadır. Basit bir güç amplifikatörü ile hem evinizin hem aracınızın kilidini açabilirsiniz. Bu, IOT uygulamalarındaki siber güvenlik açığına parmak basmaktadır. Ayrıca, kurguların konsept tasarımlarda kalmasına ve gerçek uygulamaların teknik bakım-servis alanında karmaşa yaratacağına mahal vermektedir. Yine aynı yayında, bir güvenlik sisteminin kurulması ile ilgili temel yazılım araçlarına baktığınızda en çok kullanılanların, otomotiv sektörüne yansıyanların, statik analiz araçları, çevrimiçi olan donanımların similasyonunu test eder araçların, yazılım test yönetim araçlarını, model tabanlı yazılım test araçlarının ve dinamik yazılım test araçlarının olduğu görülmektedir. Bu da göstermektedir ki, donanım ve yazılım arasındaki gerçek bağı oluşturamamaktayız. Gerçek hayattaki olayları birden çok yazılım aracı ile farklı farklı yöntemlerle dijital ortamda denemek gerekmektedir. İşte bu denemeleri kimin yaptığı, doğruluğu, test yöntemleri ve kimin karar verdiği çok önemlidir. Daha detaylı bir örnek verecek olursak, yukarıda saydığımız araçlardan statik analiz aracının alt kısımlarına baktığımızda; maliyet, entegre olan diğer araçların seviyesi, kullanım kolaylığı gibi etkenler %60’ları bulmaktadır. Buda bize, insan bağımlı her sorunun akla gelmesini sağlamaktadır.

Yukarıda verdiğimiz ilaç ile otomotiv örneklerine baktığımızda;

  1. İlaç yazan doktordur, doğru bilir ve faydalı olmasa bu ilaç verilir mi hiç, sorusunun karşısında, İyi de yasak olan ve zararlı bir içeriği var bu nasıl olabilir? Sorusunu sormaya neden oluyor. Hipokrat yemini eden doktorlar acaba kendi çocuklarına concerta yada ritalin verirler mi? yoksa tüm doktorların çocukları sağlıklı mı? gibi sorular türetilir ve aslında her sorunun cevabı iyi yada kötü niyetle beraber farkındalıkla alakalıdır.
  2. Aracımın kontrolü uzmanlar tarafından yapılıyor ne olabilir ki? Kim benim kapımı açmama engel olabilir yada radyoma bağlanıp konuşabilir? sorusunu sormaya neden oluyor ve hacker ile araç sahibinin ne zaman karşılaşabileceği de merak konusu oluyor.

Kendi branşımda verebileceğim en büyük tavsiye, yine kendi dilimde olacaktır; Black Hat olarak tanıdığınız (kötü niyetli), sistem incelemesi ve geliştirmesi yapan geliştirici (Hacker) neslin, sizin yerinize olası olumsuzlukları öne çıkardığını unutmayalım. Sadece White Hat olarak değil, Gray Hat yada Red Hat,  Black Hat olarak da, farklı bir bakış açısı teknolojiye çok büyük faydalar sağlayacaktır. Özellikle devlet erkanı sayılan yetkililere sesleniyorum; Çok yönlü bakış açısı ile geliştirici (Hacker) nesilleri biz yetiştirmeliyiz.

 

Tags : black hat nedirconcertaconcerta nedirendüstri 4.0 nedirgray hat nedirgüvenlikhackerhacker nedirIOT nedirmobilotomotivotonotivde mobil güvenliközel hacker dersiritalinsiber güvenlik nedir
Burak Bozkurtlar

The author Burak Bozkurtlar

Siber Güvenilir Türkiye

Leave a Response