Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, tarafından davet edilmeden önce, Hatay hakkında yazılmış olanları okumaktan başka bir tecrübem olmamıştı.
Hatay’ın “Medeniyetler Şehri” ünvanı nedeni ile ilk fırsatta şehrin her bir köşesini gezmek istemiştim.
Habibi Neccar, Musa ağacı ve St.Pierre kilisesi ilk gördüklerim arasındaydı.
İnanılmaz derecede muhteşem kibar ve yardımsever halkı, hakikaten Türkiye’nin doğasını başarı ile yansıtıyor.
Özellikle, yaya geçidinde tüm araçlar yayaları bekliyor ve olur da “buyur geç” dediğinizde, “olur mu siz misafirsiniz, buyrun siz geçin” diyen insanlarla karşılaşırsanız şaşırmayın.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, aynı zamanda “Doç. Dr.” ünvanlı bir akademisyen de olduğu için kendisine anlattığım teknik konuları çabucak kavrayabiliyordu.
Neticede bilgisayar biliminin, insanlara özel bilim dallarından aldığı birçok referans var.
Expo 2021 için ihtiyaç duyulan tüm teknik altyapının yanı sıra, olabildiğince milli çözümlerin kullanıldığı bir EXPO hayali olduğunu kendisinden bizzat duydum. Ayrıca, Hatay’ın Gazi Atamız için neden bu kadar önemli olduğunu şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum.
Lütfu Savaş, Türk gençlerinin Hatay’dan tüm ülkeye yayılan birçok projeye öncülük etmesini istiyor.
Bu durumda “Vazifeyi ihmale Sürükleyen Merhamet Vatana ihanettir” diyerek Siber Güvenilir Hatay projesi için hemen hazırlıklara başladık.
“Yediden yetmişe” sloganı ile tüm Hataylıları siber güvenlik farkındalığı noktasında bilinçlendirmek için belediyenin personellerinden gönüllü bir ekip kurduk.
Her kamu kurumunda olduğu gibi birçok sorunla karşılaştık ama üstesinden de gelmesini bildik.
Neticede, “makamlar devletin makamlarıdır. Temsil edenler de kişisel zaafiyetler görülürse gereği de yapılır” dedik ve ayağımıza paslı çiviler serenlerin ağızlarına Hatay’ın meşhur Samandağ biberini sürüp önümüze baktık…
O kadar ileriye bakıyorduk ki, Yapay Zeka ile Belediyecilik üzerine de oldukça iyi bilgiler edindik.
İnsana dayalı hata ve sorunların önüne geçebilen bir yapay zeka mimarisi ile makamların geçici temsilcisi olduğu halde kişisel ego tatminlerini gidermeye çalışanların ortak özelliklerini derledik ve yapay zekanın öğrenme metotları arasına ekledik.
İlk ve orta okullarda Siber Güvenlik Kolları, üniversitelerde ise Siber Güvenlik Kulüpleri oluşturduk.
Öte yandan, haftalık olarak siber güvenlik tehdit raporu yayınlayıp, yeni türeyen siber tehditler hakkında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için www.siberguvenilirhatay.com internet sitesini oluşturduk.
Sponsorlarımızın desteği ile hızla büyüyen SGH projesi Siber Güvenilir Türkiye başlığında tüm yurda yayılacak.
Bir yandan siber güvenlik farkındalığına sahip halk, öte yandan etik hackerlık konusunda ülkesinin çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde tutan yiğitler için uzmanlar tarafından verilen uygulamalı sızma testi eğitimlerini planladık.
Çünkü, yeni dünya düzeninde, konvansiyonel olmayan savaş teknikleri kullanılıyordu.
Bizler de, “Siber Cephede Siperini Al” sloganı ile çalışmalarımıza hız verdik.
Başkan Lütfü Savaş, siyasi bir karakter olduğu için, ister istemez önüne engel çıkarmaya çalışanlar olabiliyor.
Hatta, “veteriner profesör” olduğu halde, kendisini bilinen “prof” ünvanı ile ön planda tutmaya çalışan, kamu imkanlarını keyfince uygulayan, korumaları ile gezerken etrafa hadsizce emirler yağdırıp, devletin imkanlarını fütursuzca kullananların, milletin hizmetkarı olan Lütfü Savaş gibi yöneticilerin “yanında” görünüp millete karşı nasıl hareket ettiklerini de çok iyi biliyoruz.
Üstelik, böyle “veteriner profesör” olarak görünenler ne hikmetse Türk gençliğinin karşısına çıkamıyor; denk geldiğinde ise “esas duruşta” beklemesini de iyi biliyor. Öyle ya; çakalların hükmü, bozkurtlar gelene kadardır…
Başkan Lütfü Savaş, Türk gençlerine önem veriyor ve bu önemi öğrendiği kişiyi de hiç gizlemiyor. Bu kişi elbetteki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değil. Hatay’da birbirinden yetenekli gençler ve tecrübesi ile gençliğe yol gösteren büyüklerimizin yetenekleri oldukça fazla.
Hatay’da, ekositemi destekleyen birçok faaliyet gerçekleşmeye başladı bile. SGH ekibinin tamamı Hatay yöresinden.
Tüm engellemelere rağmen Hatay’ın tüm dokusunu bilen belediye personelleri ile birlikte Siber Güvenilir Hatay Projesi tüm hızıyla devam ediyor.
Önümüzdeki günlerde “yapay zeka ile belediyecilik” başlığında çok keyifli haberlere tanık olacağımızdan şüphem yok. Sizlerin de hiç şüphesi olmasın…
Evet malesef gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisinde bulunanları tüm ülke olarak görüyor, takip ediyor, mimliyor ve gerektiğinde imha ediyoruz. Bizler, Türk gençliği olarak Doç. Dr. Lütfu Savaş gibi siyasi aktörlerin her daim yanında olmalı ve onun gibilere destek olmalıyız.
Bakın herkes, “Yapay zeka… Siber güvenlik… Endüstri 4.0…” gibi terimleri kullanıyor ve genellikle rant elde ediyorlar.
Tüm bu terimlerin gerçekliğini yaşatabilecek olanlar ise elbetteki geliştirici olan bizleriz. Bu yüzden ‘Hacker’ın tanımı için “bilgisayar korsanı” ifadesi yerine, “bilgisayar sistem donanım ve yazılımlarını geliştiren ve geliştirmekten zevk alan kişiye Hacker denir“, diyoruz (MIT).
.
Burak Bozkurtlar, dikGAZETE.com