2014 yılında metro’da yolculuk yaparken bir reklam afişi dikkatimi çekmişti. Kader Mahkumlarının ihtiyaçları var yardım edin yazıyordu. Arayıp yardım olarak kitap, kıyafet, gıda gibi temel ihtiyaçlardan bahsediyorsunuz para istemiyor musunuz? Diye sormuştum. Telefondaki ses o kadar babacan bir sesti ki, Beylikdüzü’nde bulunan genel merkezlerine kadar nasıl gittim anlamadım.
Para istenmeyen bir derneğin varlığına pek inanmadığım için yerinde görmek istemiştim. Genel merkezden içeri girdiğimde boğazım düğümlenmeye başlamıştı bile. Necdet Yüksel, zamanında kendi bahçesindeki ağaçlardan kesti diye 10 ay hapiste kalmış. Ceza evinde geçirdiği süre zarfında kader mahkumlarının birbirinden ilginç sorunlarına da tanıklık etmiş. Hal böyle iken ne yapabiliriz demiş ve Kader Mahkumları Derneğini kurmaya karar vermiş.
Derneğe kader mahkumlarından gelen tüm mektupları tek tek okuyan Necdet ağabeyimiz, kolileri de tek tek hazırlıyor. En büyük destekçisi ise Beylikdüzü belediyesi. Son olarak belediyenin tv ekibi tarafından hazırlanan video ise çok hoşuma gitti.
Hatta bu videonun alt yazı ile desteklenip Metro, Metrobüs, Şehir hatları ve ido gibi toplu taşıma araçlarının ekranlarının yayın hakkını alan MODYO’nun da sosyal sorumluluk anlamında kader mahkumları derneğini destekleyeceğine inancım tam. Bu sayede halka ulaşılır ve kader mahkumlarının ihtiyaçları karşılanabilir.
Başkanın sürekli hatırlattığı bir konu ise oldukça hassas; Her Özgür İnsan Bir Mahkum Adayıdır.
Derneğin temel amacı, ceza evlerinden gelen mektupları okumak ve mektupta belirtilen taleplere yanıt verebilmek. Ahali tarafından derneğe bırakılan kıyafet, kitap gibi onlarca farklı türden ürünün istiflenmesi, ayrıştırılması ve sonrasında kolilenmesi hakikaten oldukça zahmetli. Bu zahmeti de Necdet başkan ve gönüllüler çekiyor.
Necdet ağabey bana al bak mektuplar burada dediğinde, koliler dolusu mektupları görünce gözlerime inanamıştım. Bir kaç mektubu okuma denemem ise gözyaşlarımın taşması ve yüreğimin dayanmaması nedeni ile başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Hakikaten çok kutsal bir iş. Çoğu zaman Necdet Ağabeyin serzenişine tanık oluyor ve kendisine hak veriyorum.
Bende neler yapabiliriz acaba demiştim ve “Kader Mahkumlarından Mektuplar” başlığı ile google play üzerinden indirilebilir bir uygulama ile herkesin bu mektuplara tanıklık etmesine vesile olmaya çalıştım. Sonrasında Mektup arkadaşlığı ve kader mahkumlarının ceza evlerinden çıktıktan sonra meslek sahibi olabilmeleri için projeler geliştirmeye başladık.
Öyle sanıyorum ki, 2017 yılında Adalet Bakanlığımız başta olmak üzere birçok Kamu kurumu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile çok faydalı çalışmalar yapılacaktır.
Kader Mahkumları Derneği iletişim bilgileri;
Kader Mahkumları DerneğiBizimkent ADM İş Merkezi 189 Ada No.2 Beylikdüzü İstanbul
0.212 873 67 00
0.507 286 35 50
kadermahkumlaridernegi_@outlook.com.tr
Sizlerde mektupları okumak, koli hazırlamak veya kullanmadığınız kıyafet yada okuduğunuz kitapları derneğe ulaştırmak için kader mahkumları derneğini ziyaret edebilirsiniz.
Derneğin şu ana kadar bir çok ceza evinde Kütüphane kurulmasına ve mahkum aileleri ile birlikte ceza evlerinde yaşamak zorunda kalan bebek ve çocuklar için hatırı sayılır çalışmalar yaptığını da belirtmekte fayda görüyorum.
Necdet Yüksel’in Taksim’de bulunan Fransız Konsolosluğu önünde kurduğu stant ile hiç gücenmeden hoparlörden kader mahkumlarının çığlıklarına tercüman olduğu 2015 yılında ki faaliyete tanık olan bir Türk genci olarak, onun sayesinde geleceğe umutla baktığımı da ifade etmek isterim.
Kader Mahkumlarının dert ortağı olan bu güzel insana çalışmalarında başarılar dilerken, yazımı kader mahkumlarının mektuplarında ağırlıklı olarak olarak kullandığı cümle ile sonlandırmak isterim;
ALLAH RAZI OLSUN NECDET AĞABEY, İYİ Kİ VARSIN
TEŞEKKÜRLER…
Selamun aleykum
Sayin Sayın büyüklerim 6 sene 8 ay cezaevinde mahkum olarak aldım Ondan sonra çıktım Elinden geldiği kadar çalışmaya Kaç gösteriyorum hesabı kan ve mahkum olduğum için hiç kimse bana hiç vermiyor 2 tane çocuğum var kız 4 yaşında Orhan ise 14 yaşında her gün benden bir tane bisiklet istiyor Maddi durumum el vermediğinden dolayı çocuğumun isteğini karşılayamamak dayım senin büyüklerinden bir baba olaraktan sizlerden isteğim 14 yaşındaki çocuğuma bisiklet Alman müziği tarıma yardım etmeniz Saygılarımla Adem bugün gereğini yapılmasını Siz büyüklere mı arz ederim