Bilgi GüvenliğiDenemeMetaverse

Dijital Hacılara Hayırlı Olsun… Sanal Gerçeklikle Hac ve Umre hizmetleri başlıyor

Hacmetaverse

Sanal gerçeklikle hac ve umre hizmetleri başlıyor

Evet yanlış duymadınız sanal gerçeklik gözlüğüyle hac ve umre ziyaretleri için Sudi Arabistan çalışma başlattığını açıkladı.

Yakında Diyanet işleri başkanlığı Metaverse olarak bilinen sanal gerçeklik evreninde kullanılmak üzere gözlük dağıtmaya başlarsa kimse şaşırmasın.

Evvelden beridir yazdığım birçok yazıda beni hayal dünyalarının maşası olmakla suçlayanlara bir iyi bir de kötü haberim var;

Kötü haber, maşa olmakla itham ettiğiniz ben deniz tarafından geliştirilen sanal gerçeklik gözlüğünü talimatla kullanan ilk denekler sizler ve nesliniz oluyor.

İyi haber ise, hayranlıktan yere göğe sığdıramadığınız Araplar sayesinde oturduğunuz yerden kalkmadan veya sadece evinizdeki sehpanın etrafında dönerek hac vazifesini yapabileceksiniz. Üstelik tüm bunlar İçin Diyanet başkanlığı fetva bile verebilecek.

Metavers’in ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu hemen farkeden Cumhurbaşkanımız derhal çalıştay düzenlenmesi için talimat verdi bile.

Bu çalıştayda Diyanet işleri Başkanlığı’ndan kim katılır bilemem ama metaverse ile hac, umre ve hatta şeytan taşlama gibi eylemlerin Sudi Arabistan tarafından planlandığının deklare edilmesi oldukça önemli bir konu.

Siber Kahinlik olarak algılanmasın ama az önce okuduklarınızdan çok daha fazlasına tanık olacağınız kesin diyebilirim.

Özellikle pandemi nedeniyle sınır getirilen hac ve umre gibi dini vecibelerin yerine getirilmesi için metaverse minimum zaman-maksimum fayda ilkesiyle pek kimsenin hayır diyemeceği bir çözüm olarak tam önümüzde duruyor.

Hilafetin özlemiyle yanıp tutuşanlar için de bulunmaz nimet sayılmaz mı? Acaba dijital halifeliğe Sudi Prens Salman aday olacak mı?

Düşünsenize, dünyanın tüm müslümanları dijital enstrümanlar sayesinde fiziksel olarak seyahat etmeden Halifeleriyle buluşabilse neler olur?

Tabi sadece müslümanlar için düşünmeyin bu durumu. Örneğin Papa da metaverse üzerinden sevenleriyle buluşabilir.

Evet belki bu söylediklerim “yok artık daha neler “ dedirtebilir ama “gerçekleşmesi pek uzak ihtimal de değil “ dediğinizi duyar gibiyim.

Şimdi biri devlet başkanımıza çalıştaydan sonra “efendim seçimler yüksek güvenlikli blockchain teknolojisi ile metaverse üzerinden yapılsa” önerisini sonuç bildirgesinde yayınlasa “hem Z kuşağının ilgisini çeker hem de dünyada her zaman ilkleri gerçekleştiren iktidarınıza da yakışır” dese geriye resmî gazetede yayınlanan bir kararnameye kalır mı? Kalmaz mı?

Hemen yanıt vereyim; Kalmaz. Yani planlanan tarihteki seçimlere yetişmez. Çünkü Sudi Arabistan’ın bile metaverseü made in China ve her bir sanal gerçeklik kiti ile evren tasarımı bulunan yazılımın babası da made in USA…

Üzgünüm ama bu işler inşaat ustalarına bir kaç gömlek büyük gelir ve ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Yap işlet devret olursa belki yetişir ama bu sefer de hangi atınalan hangi evrenin Üsküdar’ını geçer belli olmaz.

Şaka bir yana Sudi Arabistan’ın metaverse çıkışı ve Cumhurbaşkanı tarafından verilen metaverse çalıştayı talimatı siber güvenliğe dikkat çekmeye çalışanların işine epey yaramışa benziyor.

Öyle ya siber güvenilirlik belki de siber güvenlik başlığından daha da ön plana çıkarak en çok konuşulan başlık olacak. Neticede Siber Güvenlik demek kolay. Yiyorsa “SİBER GÜVENİLİR” deyin de görelim. Birini demesi kolay da birini gerçekleştirmek oldukça zor.

Mesela siber güvenilir imam, siber güvenilir hakim, siber güvenilir bakan, siber güvenilir bürokrat, siber güvenilir Başkan ve siber güvenilir vatandaş olmak öyle lafla ya da sözle olacak iş değil.

Şayet öyle olsaydı evvelden beri siber güvenlik diyenlerle şimdilerde metaverse demeye başlayanların siber güvenilirlik karneleri pırıl pırıl olurdu.

Bu söylediğimi sanırım en iyi hac ya da umre ziyareti için kutsal topraklara gidenler daha iyi kavrayacaktır.

Hac ya da umreye gidenlerin de iyi bildiği gibi kutsal mekanların dışında kalan bölümlerde gezinirken kimlerin neler fısıldadığını bilenler, metaverse ile kutsal mekan ziyaretlerinde kimlerin neler fısıldayabileceğini veya sürpriz bir butonla dijital helal sertifikası ile yeni sürprizlere dahil olacağını da az çok tahmin ederler diye umuyorum.

Diyanetin Siber güvenilir imamları olur mu bilemem ama matbaanın gecikmesine sebep gösterilen zamanın hattaları ile günümüzde sözlerin efendiliğine soyunan hatiplerin çekişmesi metaverse ile ibadetin yolunu açar mı? Yoksa Taş mı döşer? Bilemeyiz ama çalıştay sonrası belli ölçülerde metaverseün ülkemizde de önünün açılacağından kimsenin şüphesi olmasın derim.

Hem sanal gerçeklik gözlük üreticilerine hem de metaverse evren tasarımcılarına sağlam yatırımlar ve teşvikler gelebilir.

Bakın çok Hollywood yapımı film felan izliyor diye yaftalanmadan önce belirteyim. Hiç bir filmde sanal gerçeklik dünyasında ibadet resmedilmedi ve anlatılmadı. GAFAM’dan ya da GOTUM’den de uydurmuyorum. Metaverse Çalıştayı ve Metaverse Hac Dönemi Başlıyor: Dijital Hacılar İbadet Merkezlerini Sanal Evrende Ziyaret Edebilecek haberleri tamamen gerçek.

Üstelik bu haberler çıkmadan çok evvel Sudi Arabistan’da dünyada robota ilk vatandaşlık verilen robot olduğu da, sadece robotların bulunduğu ve gecelik muta nikahlarıyla sevişebilen robotların şehrinin de yine Sudi Arabistan’da inşa edildiği de biliniyor. Hatta bu haberlerden okuduğum ve azıcık algılayabildiğim zekam kadar olan öngörülerim kadarıyla dile getirdiklerimin, yazdıklarımın ve anlattıklarımın siber kahinlik ile delilik arasında bir yerlerde konumlandırıldığını da görerek ne diyorum biliyor musunuz?

Gözlük, kulaklık ve elinize verdikleri çubuklarla şeytan taşlamaya başlancağını, dijital hacılık gibi kavramların yaygınlaşıp popüler olacağını, seçim miting ve propaganda çalışmalarının yapılacağını ve tüm bunlarla övünüleceğini ön görmek delilik Ya da siber kahinlik değil.

Asıl delilik ve kahinlik ne biliyor musunuz ?

tüm bunlar olurken Arap’ın çüküyle gerdeğe girmeye meraklı olanların kendi sanal evrenlerinde yok olurken, peşlerinden götürdükleri değerlerimizi fark etmemek, çok sevdiğini iddia ettikleri evlatlarını sanal bir evrene mahkum etmek ve daha da acısı gerçekten bu işlerin biçilmiş kaftanlarına maşa, kahin, deli ve hatta dijital anarşist yaftası vurmaya çalışırken metaverse de yeni bir sanal dinin oluşmasına öncülük etme çabasına hayret doğrusu.

Sevişen robotlar henüz ortalıkta çok olmadığı için ya da sadece alım gücü yüksek olanların ulaşabileceği bir yerlerde olduğu için şimdilik fetva veren çıkmayabilir ama eğer metaversede kutsal bir mekanda ön planda olan bir liderle ibadet etme fırsatını yakalamak adına hele bir de ücretsiz dağıtılan sanal gerçeklik ekipmanları olursa vay ki ne vay!

İşte o zaman sürekli aynı dijital imamı isteyenler yüzünden işsiz kalacak din adamları ne fetva verir hep birlikte göreceğiz.

Unutmadan şunu da belirtmekte fayda var; metaverse de kim kimin karnını doyurur, kim üşüyen elleri, ruhları ve yürekleri ısıtabilir bilinmez elbet ama başta bürokrasinin olmak üzere Demokles’in kılıcı metaversede parlamaya başladı. Hadi parıltıya güneş gözlüğü bulan bulur, önlem alır almasına da, metaversede  Hasan Mezarcı’nın avatarı gibi herhangi birine “Mehdix” diyen olur ve peşinden gidenler çok olursa o kılıç kimin neresine düşer hiç belli olmaz.

 

 

Yapay Zekaya Diyanet Fetvası

https://www.milligazete.com.tr/haber/9233858/erdogandan-metaverse-talimati-calistay-duzenleyin

 

https://www.akyazi.net/haber/9238469/kabe-metaverse-evreninde-ziyaret-edilebilecek-dijital-hacilar

 

https://www.webtekno.com/suudi-arabistan-metaverse-girisimi-hac-mekanlari-sanal-ziyaret-edilebilecek-h120063.html

Burak Bozkurtlar

The author Burak Bozkurtlar

Siber Güvenilir Türkiye

Leave a Response