Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, üye firmaları ile birlikte yerli Siber Güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak, Siber Güvenlik farkındalığını ve iş birliklerini artırmak, kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirmek ve 2020 yılını Siber Güvenlik temasıyla dolu dolu bitirmek için 21-25 Aralık’ta “SİBER GÜVENLİK HAFTASI”nda bir araya geliyor!
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde düzenlenen SİBER GÜVENLİK HAFTASI’nın Açılış Töreni, 21 Aralık 2020 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, sınırlı katılım ile gerçekleştirilecektir.
Açılış töreni sonrası online platformlarda devam edecek Hafta, Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Sanal Siber Güvenlik Fuarı ile kapılarını açıyor.
Siber Kafe Online isimli YouTube kanalının sıkı bir takipçisi olduğum için birbirinden keyifli sohbetleri ve faydalı eğitimleri kaçırmamaya çalışıyorum.
Eski Başbakanlık Bilgi İşlem Müdürü Alparslan Kesici’nin moderatörlüğünde geçmişte düşünülen stratejilerin günümüzde dile gelmesi ise aynı amaca hizmet eden hem gerçek kişiler, hem gençler adına hem de milli ve yerli siber güvenlik stratejileri doğrultusunda geliştirme yapmaya çalışan firmalar adına umut verici bir gelişme diye düşünüyorum.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisininin tüm çalışmalarını kurulduğu günden itibaren büyük bir heyecanla ve elbette ki tıpkı sizler gibi ben de takip ediyorum diyebilirim.
Neticede Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olan yeni ve beklentimizin çok yüksek olduğu bir ofis.
İsterseniz kısaca yeni ve birbirinden kıymetli genç zihinlerle dolup taşan kurumumuzun görevleri neler diye bir bakalım;
24.10.2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 48 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 sayılı “Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”ne eklenen maddeler ile Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığının görevleri ve teşkilat yapısı aşağıdaki gibidir.
- Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmek, Dijital Türkiye (e-devlet) hizmetlerinin sunumuna aracılık etmek, kurumlar arası işbirliğini artırmak ve bu alanlarda koordinasyonu sağlamak.
- Kamu dijital dönüşüm yol haritasını hazırlamak.
- Dijital dönüşüm ekosistemini oluşturmak amacıyla kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirerek bunların dijital kamu hizmetlerinin tasarım ve sunum sürecine katılımını teşvik etmek.
- Görev alanına giren hususlarda kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan yatırım projesi tekliflerine ilişkin Strateji ve Bütçe Başkanlığına görüş vermek ve uygulamaya konan projelerle ilgili gelişmeleri takip edip gerektiğinde yönlendirmek.
- Bilgi güvenliğini ve siber güvenliği artırıcı projeler geliştirmek.
- Kamuda büyük veri ve gelişmiş analiz çözümlerinin etkin kullanımına yönelik stratejiler geliştirmek, uygulamalara öncülük etmek ve koordinasyonu sağlamak.
- Kamuda öncelikli proje alanlarında yapay zekâ uygulamalarına öncülük etmek ve koordinasyonu sağlamak.
- Yerli ve milli dijital teknolojilerin kamuda kullanımının artırılması yoluyla geliştirilmesi ve bu kapsamda farkındalık oluşturulması amacıyla projeler geliştirmek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının dijital teknoloji ürün ve hizmetlerini maliyet etkin şekilde tedarik etmesine yönelik strateji belirlemek.
- Görev alanına ilişkin proje ve uygulamalara gerektiğinde destek sağlamak.
- Devlet teşkilatı içerisinde yer alan kurum ve kuruluşların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilat birimlerinin elektronik ortamda tanımlanmasına ve paylaşılmasına yönelik çalışmaları koordine etmek.
- Görev alanına giren konularda politika ve strateji önerilerinde bulunmak.
- Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri yapmak.
Yukarıda belirtilen görevleri en iyi şekilde ve en verimli sonuçlar elde etmek adına çok ciddi çaba sarf edildiğini herkes gibi ben de gözlemliyorum. Hatta, Ofisin başkanı için gereksizce önyargılı bir düşünceye kapıldığımı da önceki yazımda ifade etmiştim. Devletin kaynaklarını boşa savurmayıp, CBDDO’nin kendi ekip ve ekipmanlarıyla yayınladıkları sosyal medya paylaşımları için tüm ekibi bir Türk vatandaşı olarak tebrik etmiştim.
CDDO’nin çalışma hayatına başlamasının ardından ülkemizde gerçekleşen siber güvenlik çalışmalarında gözle görülür bir artış gözlendi diyebiliriz.
Hatta siber güvenlik stratejilerinde köklü değişimler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor…
Ülkemizin tüm kurumlarının hizmet kalitesini arttırması adına iyiye iyi, kötüye kötü demek her Türk vatandaşının elbette ki görevi. BİMER ile başlayıp CİMER ile şaha kalkan, halkın devlete direkt ulaşabilme yolculuğu emin adımlarla devam ediyor.
Dijital dönüşüme büyük önem veren ve aslında dijital dönüşüm ofisinin de kurucusu olan Devlet Başkanımızın, Başbakanlığı döneminde BİMER ile bizleri buluşturması da, dijital dönüşüme o dönemlerden verdiği önem ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı adına vatandaşların adeta birer denetçiye dönüştürülmesi de ayrıca üzerinde durulması gereken bir durum olsa gerek.
BİMER döneminden bugünlere gelen kimler vardır bilemem ama Dijital Dönüşüm, Siber Güvenlik ve özellikle İş Geliştirme gibi başlıklarda Kadim Türk devletinin çok fazla ön planda görünmekten hoşlanmayanlardan oluşan kadrolarında “Siber Eminlik” derecesine sahip birilerinin olduğu çok belli.
CBDDO’nin görevleri arasında yer alan “Bilgi güvenliğini ve siber güvenliği artırıcı projeler geliştirmek” başlığında yeni bir “Milli Siber Güvenlik Zirvesi” ve Sanal Fuar bizler için planlanıyor. “Siber Güvenlik Haftası için geri sayım başlıyor” diyerek CBDDO’nin resmi twitter hesabından 13.12.2020 tarihinde duyurulmuş oldu. 21-25 Aralık 2020 tarihinde 30+ etkinlik ve 50+ konuşmacının yer alacağı zirve T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, sınırlı katılımla gerçekleştirilecek.
Ben de basit bir siber güvenlik araştırmacısı olarak hemen etkinlik sayfasını ziyaret ettim. www.siberguvenlikhaftasi.com bağlantısı üzerinden sizler de erişim sağlayabilirsiniz.
Etkinlikte kimler konuşmacı diye baktım ve Türk Havacılık Uzay Sanayi, Labris, HAVELSAN, STM ve Ulak Haberleşme A.Ş. gibi çok kıymetli yerli ve milli firmaları görünce bu zirvenin 2020 yılı bitmeden kaçırılmaması gereken etkinlikler arasında olduğunu düşündüm ve hemen notumu aldım.
Tabi ortalıkta İş bilmeyen, sadece reis arkandayız diyerek ve enfes gülümsemesiyle ön planda olan konuşmacıya denk gelirsem hemen es geçecek ve boşuna vaktimi harcamayacağım.
Belirttiğim gibi, ülkemiz adına boş laftan, kuru söylemden daha çok icraatlarıyla ön planda bulunanları herkes gibi bende heyecanla izleyeceğim. Bakalım kim ne anlatacak?
Kim birilerinin hazırladıkları süslü cümleleri dillendirecek ve kim yabancı haber alma servislerinin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketleri, siber güvenlik enstrümanları, yöntemleri ve hatta açık açık isimleri zikredecek? Diye çok merak ediyorum.
Siber Güvenlik meraklılıları gibi ben de www.siberguvenlikhaftasi.com adresinden kayıt olmak için gelen ekrandaki KVKK bilgilendirme metni ve açık rıza formuna tam onay verecektim ki, birden etkinliğin sitesi üzerinden alınan verilerin sunucusu nerede olabilir? Diye düşündüm. Yurt dışında olacak hali yoktur herhalde ama bu sunucuda barınan başka internet sayfaları var mıdır? Diye de merak ettim.
İnternet sayfasını incelerken özellikle konuşmacılar bölümündeki imla hatalarını eleştirmek benim gibi basit bir siber güvenlik araştırmacısının vazifesi değil dedim…
Kuruntu yapmaya hiç gerek yoktu. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın bir kurumunda olmayacak imla hataları da, tıpkı gençler için zerre kadar örnek teşkil etmeyen birilerinin konuşmacı olarak seçilmiş olması da, popülarite arttırmak için kamunun imkanlarını kullanan iş bilmezlerin ön planda bulunması da bu etkinlikte söz konusu olamazdı.
www.siberguvenlikhaftasi.com alan adının barındığı sunucu nerede sorusuna yanıtı ben vermeyip topu taca atıyorum. Rakip takım oyuncuları buyursun taç atışını ister fair-play gereğince ister ofensif bir anlayışla kullansın çok önemli değil. Ancak www.siberguvenlikhaftasi.com sitesinin neden paylaşımlı bir sunucuda barındırıldığını sormak en doğal hakkımız olsa gerek.
Siber Güvenlik açısından ne gibi bir güvenlik zafiyeti olabilir ki? Bu sorudan ziyade Kadim Türk devletimizin yeni ve çok iş beklediğimiz dijital dönüşüm ofisimizin himayelerinde gerçekleşecek olan bir zirvenin tanıtımını yapan internet sayfasının imla kurallarından çerez lisanlarının hangi akademiye ait lisansa sahip olduğuna, alan adının bağlı olduğu sunucuları başka hangi sitelerle paylaştığından tamamen kendisine ait sunucular mı? Diye sormak yanlış olmadığı gibi herhangi bir beis olmasa gerek ne dersiniz?
Hatta eminim bu etkinlikte tüm bu soruları soranlar olacağı gibi, bu tip sorulara yanıt verecek uzmanlar da hazır bulunacaktır.
Bu arada sosyal medya ağ sağlayıcıları ile ilgili yasal düzenleme sonrası temsilciliğini halen daha açmayan başta Twitter olmak üzere sunucuları Türkiye’de bulunmayan, temsilciliği ülkemizde olmayan ve kısacası kanuna aykırı olarak faaliyet gösteren sosyal mecralarda yapılan etkinlik davetleri ve duyurular, %90’a varan internet bant trafiği daraltma cezası sonrası, Twitter yerine nereden yapılacak diye soranlar çok oluyor.
Bu sorunun da Siber Güvenlik Haftası zirvesinde sorulması halinde milli bilişim seferberliğine katkı sağlamak için mücadele eden kıymetli yetkililer tarafından detaylı cevaplar verilecektir diye düşünüyorum.
Bu güne dek temsilcilik açmayıp para cezası ve gerekirse yavaşlatma yaptırımları uygulanacak olan Twitter’ı aktif kullanan ve kendilerine “bilişimin duayeni” ve “siber güvenliğin patronu” denilmesinden büyük keyif alanlardan “işte yerli ve milli sosyal mecralarımız burada” gibi bir açıklama gelir mi acaba?
Gerçi bu etkinlikte kendilerine bilişimin duayeniyim ya da siber güvenliğin patronuyum denilmesinden hoşlananlar olur mu bilemem ama, bu tip insanların kolay yol olan açıklama yapmak ve uygulama tarafında icraat gösteremeyip, süslü ve bol milli cümleler kurup siber güvenlik çalışmalarında global destekli firmalardan sponsorluk bulmak ve biraz da Aharoni’ye asker yetiştirme konusunda pek bir mahir olduklarını bilmeyen kalmadı ama neyse artık…
Son olarak hangi partinin sunucuları kendilerine ait? Hangi parti sunucularını kimlerle paylaşıyor? diye merak edip baktım. Siz de bakmak istersiniz belki diye aşağıda bilgilerinize arz ediyorum…
Ne diyelim, Siber Güvenlik Haftasında gerçek kişilerle karşılaşmak dileğiyle herkese Siber Güvenilir günler dilerim.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191024-1.pdf
https://www.siberguvenlikhaftasi.com/
Bence mükemmel gerekli olan bu tek şey emeğine sağlık can kardeşim
Vatana millete hayırlı olsun..
Kamu özel sektör ve akademisyenleri bir araya getirecek olan bu toplantı umarım verimli ve birbirleriyle iletişimi kuvvetli şekilde geçer, bu insanların biraraya sık sık gelmesi ve koordineli çalışması bize çok seyler kazandıracaktır.