Hindistan’da hazırlanan bir rapora göre, Facebook, Twitter, TikTok ve YouTube gibi siteler kullanıcıların kimliklerini hükümetle paylaşmak zorunda kalacak.
Facebook, Twitter, TikTok ve YouTube da dahil olmak üzere sosyal medya siteleri, istenirse kullanıcıların kimliklerini Hint hükümetiyle paylaşmak zorunda kalacak.
Bloomberg’in raporuna göre, bu ay içinde oluşturulacak yeni kılavuz ilkeler uyarınca, kişiye karşı bir garanti veya yargı emri olmadan herhangi bir kullanıcının bilgisini temin edebilecek.
Bu kararın, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin sosyal medya sitelerine daha hesap verebilir olmaları için baskı uyguladığı bir zamanda geliyor.
Ocak ayında İngiltere, sahte haberlerin, çocuk pornolarının, ırkçı çağrılar ve radikalleştirilmiş içeriğin dolaşımı konusunda endişelerini dile getirdi.
Hindistan’daki yeni kılavuz ilkeleri diğer ülkelerden farklı olarak, hükümet soruşturmalarıyla kapsamlı işbirliği de talep ediyor.
Bloomberg raporunda ismi geçen bir hükümet yetkilisine göre, üyeleri arasında Facebook’un da olduğu bir ticaret organı olan Hindistan İnternet ve Mobil Birliği (IAMAI) yeni kurallarla ilgili endişeleri dile getirdi.
IAMAI 2018’de yeni reformlar önerdi. Ancak Yüksek Mahkeme tarafından tanınan mahremiyet hakkının ihlali” şeklinde bir cevap verildi. Bunun üzerine Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yine de, daha önceki teklife çok fazla değişiklik yapılmadan yeni reformları ortaya çıkarmak istiyor.
Daha önceki taslakta belirtilen yönergelere göre, tüm sosyal medya sitelerinin hükümetin talebi doğrultusunda ve 72 saat içinde bir görevin (paylaşım, yorum vb.) kökenini izlemesine yardımcı olması gerekecektir.
Yetkili, çevrimiçi bilgi depoları olarak hizmet veren Mozilla ve Wikipedia gibi şirketlerin kurallara uymayacağını ve bu yüzden kapsam dışında kalabileceğini belirtti.
Bu yüzden raporda yalnızca sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları ele alınacak.
Kurallarla, beş milyondan fazla kullanıcıyla tüm sosyal medya platformlarını ve mesajlaşma uygulamalarını kapsaması hedefleniyor. Ancak Yetkili, Hindistan’ı ziyaret eden yabancı turistlerin de incelemeye girip girmeyeceğinden bahsetmedi.
Sosyal medya siteleri artık kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapıp yapmayacaklarını ya da kullanıcılarının gizlilik hakkını destekleyip desteklemeyeceklerini açıkça ifade ediyor denilebilir.
Sahte haber öğelerinin sayısında büyük artış!
Son zamanlarda Hindistan’da, özellikle WhatsApp ve Facebook’ta, dolaşımdaki sahte haber öğelerinin sayısında bir artış gördü.
2018’de WhatsApp’ta dolaşan sahte bilgiler, Mahapaştra Rainpada’da vahşice dövülen beş adamın linç edilmesine yol açtı.
Kolluk kuvvetleri, WhatsApp’tan yayının kökenini takip etmelerine yardımcı olmasını istediğinde, WhatsApp uçtan uca şifreleme vaadini göstererek reddetti.
Ancak, mesajlaşma uygulaması sahte haberlerin yayılmasını önlemek adına araştırma yapma hizmeti adı altında bütçe teklif etti. WhatsApp ayrıca Hindistan’ın en büyük küresel pazarı olan halk eğitim kampanyalarında da hükümete yardım etti.
Bilgi paylaşmak istemeyen sosyal medya platformları ve en başta hükümetin planını öğrendikten sonra WhatsApp, Çarşamba günü güvenlikten taviz vermeyeceğini belirten bir açıklama yaptı. Bu hareketin insanları WhatsApp’ı kullanmak için daha az güvenli hale getireceğini belirtti.
Ayrıca, mesajlaşma uygulamasının, her türlü kötüye kullanımı durdurmak için en iyi güvenlik uzmanlarıyla birlikte yetkililerle yakın çalışılmasını sağladı. Bloomberg, WhatsApp’ın gizlilikten ödün vermeden bunu başarmayı amaçladığını bildirdi.
Teknoloji şirketleri ve sivil haklar grupları bunu, özellikle Hindistan’daki 120 gazetecinin ve sosyal aktivistin göz ardı edildiği Pegasus davasından sonra bir tehdit olarak görüyor. Dava geçen yıl Eylül ayında ortaya çıkmıştı.
Kaynak: https://www.thehindubusinessline.com/info-tech/social-media/social-media-users-to-be-tracked-by-government-under-new-guidelines-report/article30807839.ece#:~:text=Social%20media%20sites%2C%20including%20Facebook,if%20they%20are%20asked%20to.&text=According%20to%20the%20guidelines%20noted,a%20post%20within%2072%20hours.