İnterenete bir araştırma için “Black Hat Hacker” yazdım ve Google görsellerde ki resimlere baktım. “What motivates a hacker? ve Hacker’ı ne motive eder?” sorusuna yanıt veren bu görselde görüldüğü üzere;
Sürekli bilgisayar başında olmaktan gözleri bozulmuş, saç sakal birbirine girmiş, kravat yerine t-shirt tercih eden,para kazanma isteği %19, moral kasma isteği %29 en çok eğlence için çalışmak isteyen %51 ve ismini duyurma isteği ise %1. Yani hacker lığın hakkını verebilmek için bu standartlarda olmak olağandır. Yani hakiki bir geliştirici paranın peşinden koşmaz yada önceliği meşhur olmak değildir. Efsanevi silikon vadisinin bu temeller üzerine kurulduğuna emin olabilirsiniz. Görüldüğü üzere hackerlar en çok eğlenmek adına bu işi yapıyorlar. İnsanların içinde çok fazla bulunmak yerine masa başında çalışıyorlar.
Bilgisayar başında sürekli olmanın verdiği ergonomik yapıdan kaynaklı rahat çalışma istediği zaten standarttır. Yapılamaz denilen yapabilmek adına çalışan hackerlar için para ve şöhret ikinci plandadır. Kısacası yeni nesil hacker sayısının artması ve siber güvenilir Hacker olmak isteyenleri için keyifli ve eğlenceli ortamların, etkinliklerin ve metotlarının da netleşmesi gerekiyor. Sanal gerçeklik ve CTF‘leri takip etmekte fayda var. Özellikle siber kamp başlıklarının takip edilmesini tavsiye ediyorum.
Görüldüğü üzere hacker(geliştirici) kafası sahibi olan yeni nesillerin de kandırılmaması, kimlerden eğitim aldığı ve ülkemizde karşılığı bulunmayan sertifikasyonların yaygınlaşmasının tehlikesini pek yakında hep birlikte tecrübe edeceğiz. Lakin hacker adaylarının ünlü hacker gruplarının içerisnde olmanın verdiği avantaj/dezavantaj dengesini bir başlarına başarmaları hayli zor. Bu yüzden ailelerin de, çocuğuna dört işlem anlatabilecek kadar siber güvenliğin temellerini de kavramalarının önemi çok büyük.
Developer ile hacker aynı anlama gelir mi? Büyük oranda evet ancak ufak bir farklılık vardır. Developer,kullanıcı bazında geliştirenlere denirken, hacker için ise donanım, yazılım ve bilgisayar teknolojileri üzerine geliştiren ve geliştirmekten zevk alan kişiye denir tanımı ile,mevcut olan sistemleri analiz ederek açık arama, sızma, yada savunma tarafında geliştirme yapmaktadır. Yine bilinen tanımlarda, iyi-kötü, taraflı-tarafsız (White Hat, Black Hat, Gray Hat, Red Hat) olanlar tarafından sistemleriniz geliştirilebilir, test edilebilir veya siber güvenlik faaliyetleri gerçekleştirilebilir.
İşte bu yolda ilerlemek isteyen yeni nesil hacker veya geliştiricilere, eğlence ve bilgiyi beraber harmanlayıp vermek gerekir. Öğrenme isteği yüksek olan ve genellikle hiperaktif olarak tabir edilen kabuğuna sığmayan bu gençler, doğru iletişim kanalları ile ulusal güvenliğimizi sağlayacak şekilde kanalize edilmelidir.